Varför vegetarisk kost är mer miljövänligt

Vi tänker sällan på det, men en vanlig svensk äter lite drygt 730 kilo mat under ett år, sett över en hel livstid blir det nästan 60 ton. Det mesta av den maten går åt för att vi ska kunna röra på oss, men faktum är att vi till och med förbränner en hel del energi medan vi ligger och sover. Vad få människor dock är medvetna om är att att matproduktionen som möjliggör vår moderna konsumtion ofta har enorma konsekvenser för miljön, speciellt då vi äter så mycket kött som vi gör.

Det krävs ungefär 100 kilo spannmål för att producera 10 kilo kött. När vi människor sedan äter det försvinner ytterligare nio kilo energi, vilket innebär att det allså bara blir ett kilo kvar som vi kan använda. Problemet är att alla däggdjur fungerar så här och det gör att matproduktionen blir väldigt ineffektiv när man börjar massproducera animaliska produkter så som kött.

Naturligtvis kommer vi aldrig hamna i en situation där vi människor enbart äter kött, men den globala köttkonsumtionen stiger både globalt och i Sverige, samtidigt som vi måste föda en allt större befolkning. Om vi i stället skulle undvika kött i större utsträckning skulle automatiskt mängden mat som finns för oss på jorden tiodubbla.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det skulle inte bara göra det möjligt att föda betydligt mycket fler människor, utan också drastiskt kunna sänka våra koldioxidutsläpp och öka den biologiska mångfalden. Redan idag använda enorma arealer i Brasilien för att odla soja som enbart är tänkt att använda inom köttindustrin.  Fälten brukade vara tät regnskog innan man tog beslutet att hugga ner den.

Det är dock viktigt att skilja på att vara vegetarian och att äta vegetariskt. Att vara vegetarian är många gånger en principell fråga och innebär att kött och fisk utesluts helt. Den som inte helt vill ge upp att äta kött kan ändå göra skillnad. Bara en sådan sak som att välja ett vegetariskt recept när du besöker http://www.matklubben.se/ kan rädda en liten bit av regnskogen som våra barnbarn en dag kan besöka. Så när du tänker på vad du ska äta till middag ikväll, tänk vegetariskt.

elastik