Vegetables and fruits.

Vegetables and fruits.

Allt fler börjar få upp ögonen för ekologisk kost och hur det gynnar vår hälsa och miljö. Att leva en hälsosam livsstil är för många självklart och vi börjar få allt mer kunskap om hur olika kemikalier och tillsatser påverkar oss och vår miljö. I och med att allt fler väljer att äta ekologiskt har också utbudet av ekologiska varor ökat. Vill man minska sin miljöpåverkan ytterliga kan det vara bra att även dra ned på sitt köttätande. Det finns idag en uppsjö av olika substitut till kött i våra livsmedelsbutiker.

Varför du ska välja ekologiskt

Ibland kan det vara svårt att förstå varför vi ska välja ekologiskt, här är fem skäl att byta till ekologiskt och varför. Det mest uppenbara skälet till att byta till ekologiskt är vår hälsa. Studier har visat att ekologisk kost innehåller färre tillsatser och fler näringsämnen. Väljer du ekologiskt så väljer bort att utsättas för kemikalier och GMO i din mat. Du minskar även risken för att få syntetiska tillsatser i din mat, då det inte används i framställningen av ekologiska produkter. Ett annat viktigt skäl är att djuren gynnas när du väljer ekologiskt. De får bättre mat och tillgång till att vistas i utemiljöer. Genom att välja ekologisk så ökar även mångfalden av växt och djurliv i naturen.

Vilka produkter är viktigast att välja ekologiskt

En vanlig livsmedelsbutik innehåller tusentals artiklar och det kan ibland vara svårt att veta vilka produkter som är viktiga att göra medvetna val kring. Har man inte möjlighet att handla enbart ekologiska produkter så finns det vissa produkter som du bör prioritera att handla ekologiskt, både för dig och miljön. Potatis, kaffe och bananer är hårt besprutade och det gör stor skillnad om du väljer att köpa dessa produkter ekologiskt. Utöver dessa produkter så försök alltid att välja ekologiskt när du köper animaliskt livsmedel, så som ägg, mjölk och kött. Tänk på att du inte bara gynnar din egen hälsa när du väljer ekologiskt, utan även de som arbetar på odlingarna utsätts för mindre kemikalier och hälsorisker.

elastik